Vanliga frågor

Sälja IT-utrustning


Kan jag som privatperson sälja en dator till er?

Vi samarbetar idag endast med företag, myndigheter och andra organisationer och köper inte IT-produkter från privatpersoner.

Däremot kan du själv lämna in eller skicka din gamla dator/IT-produkt till oss. Vi raderar informationen på lagringsmedia, testar produkten och gör vad vi kan för att den ska kunna återanvändas av någon annan.

Tjänsten är kostnadsfri och innebär att ägandet av utrustningen övergår till Inrego. Ingen betalning, återrapport eller annan dokumentation ges för dessa produkter.

Om produkten fungerar och har lång kvarvarande livslängd kan den komma till användning igen i t ex skolor, kommuner eller småföretag.

Om utrustningen är för gammal eller för trasig för att kunna återanvändas ser vi till att den återvinns på ett miljöriktigt sätt i Sverige och därmed kan bli material till nya produkter.

På det här sättet bidrar vi tillsammans till en cirkulär ekonomi där produkter och material cirkulerar i samhället så länge de är användbara och under tiden ersätter resurskrävande nyproduktion.

Hur hanteras information på hårddiskar och lagringsmedia?

Hårddiskar och andra lagringsmedia dataraderas med certifierade program (Blancco) eller destrueras varefter du får ett certifikat på att radering eller destruktion har genomförts. Säkerheten är central i vår verksamhet och vi är dessutom certifierade enligt ISO 27001 för informationssäkerhet sedan 2008.

Vad händer med utrustningen när den kommer till er?

Efter att produkterna har registrerat på serienummernivå och efter att dataraderingen har skett, genomför vi en rad funktionstester, rekonditioneringsåtgärder och uppgraderingar för att förlänga livslängden på produkterna. De produkter som bedöms ha en lång kvarvarande livslängd säljs på andrahandamarknaden till bland annat skolor.

Hur kan återanvändning vara bra för miljön?

Återanvändning sparar på jordens råvaror och minskar utsläppen av växthusgaser. För att tillverka en ny dator går det åt 1,8 ton råvaror, kemikalier och energi. Det innebär att om man kan förlänga livslängden med tre-fyra år så skapas betydande miljövinster. Endast koldioxidbesparingen från återanvändning av en dator uppgår till 109 kilo. Det motsvarar energin för att driva ett kylskåp i tio år.

När får man betalt för sin IT-utrustning?

Vi utbetalar värdet på utrustningen efter avdrag för ev. tjänster inom 30 dagar.

Vad grundas värderingen på?

Värderingen grundas på världsmarknadspriserna på andrahandsmarknaden för begagnad IT. Vi köper och säljer IT-utrustning i över 70 länder över hela världen och kan alltid få ut rätt marknadsvärde för utrustningen. Därmed kan vi se till att du får marknadens bästa ersättning för den IT som ni byter ut.

Vilka organisationer säljer IT-utrustning till er?

Vi samarbetar med ett stort antal företag och organisationer i Sverige och hjälper dem att hantera sin IT på ett hållbart sätt och att skapa värde i produkterna. Några exempel är Cloetta, Landstinget i Jönköpings län, Stockholms universitet men också många mindre verksamheter säljer sin IT till oss.

Vilka köper utrustningen?

En stor kundgrupp är kommunala och privata skolor men även många företag, myndigheter och privatpersoner som vill få mer IT för pengarna och samtidigt göra en miljöinsats, väljer i allt högre utsträckning att köpa rekonditionerad och testad IT.

Hur mycket IT-utrustning köper ni in?

Förra året hanterade vi 260 000 IT-produkter, som datorer, skärmar och mobiler och över 90 procent av utrustningen kunde gå till återanvändning, det vill säga säljas vidare på andrahandsmarknaden.

Köpa & hyra IT-utrustning


Vilket skick är de begagnade datorerna i?

De begagnade datorer vi säljer är i mycket bra skick och våra kunder säger ofta att produkterna ser nya ut även om de har varit använda tidigare under något eller några år. Om det förekommer kosmetiska fel utöver normalt slitage så anges det i produktbeskrivningen.

Vad gäller angående leveranser?

Beställda varor levereras normalt inom 5 arbetsdagar med Posten. I samband med att varan skickas från vårt lager får du en leveransbekräftelse med sändningsnummer som du kan använda för att spåra var försändelsen befinner sig.

Om emballaget är skadat eller det saknas kollin skall detta meddelas transportören direkt. Ansvaret för varan övergår till köparen när varan mottagits och kvitterats. Om du upptäcker att varan har blivit skadad i leveransen när du packar upp den ska detta snarast möjligt meddelas Inrego.

Kan ni skicka bilder på den produkt som jag funderar på att köpa?

Tyvärr, men det finns bilder på modellen i vår webbutik.

Hur gamla är produkterna och varifrån kommer de?

Merparten av den utrustning vi säljer är mellan ett och tre år gammal, men vi har ofta nästan nya produkter och till exempel demoexemplar i sortimentet.

I regel har produkterna tidigare använts i svenska företag och organisationer. Vi köper datorer, mobiler och annan IT-utrustning från organisationer i samband med att de byter ut sin IT-utrustning, vilket ofta sker vart tredje år eller oftare.

Hur länge kan man räkna med att en dator från Inrego fungerar?

Länge såvida du sköter om och vårdar datorn. Vi säljer bara proffsdatorer och produkter som vi bedömer har en livslängd på flera år och som klarar våra hårda tester.

Gäller garantin alla produkter?

Ja. Vi ger minst ett års produktgaranti på samtliga datorer, batterier är dock undantagna. För mobiler gäller garanti i sex månader. Du kan också välja att teckna ytterligare ett eller två års garanti. Läs mer om vad som gäller om garantier i våra Köpvillkor.

Vad händer om produkten ändå går sönder?

Då reparerar vi den alternativt byter vi ut den mot en likvärdig utan kostnad.

Vad är skillnaden mellan proffsdatorer och konsumentdatorer?

Proffsdatorer (vilka även kallas businessdatorer eller företagsdatorer) är anpassade för användning i företag med hårda krav på driftsäkerhet. De är byggda med komponenter och material som håller högre kvalitet och det gör att datorn fungerar mer stabilt och får längre livslängd än de konsumentdatorer som säljs hos elektronikkedjorna. Proffsdatorer utmärks av bland annat:

  • Mer hållbara chassin - proffsdatorer är ofta tillverkade av tåliga kvalitetsmaterial och inte lika "plastiga" som konsumentdatorer. Även tangentborden håller längre.
  • Mer ergonomiska – bildskärmarna reflekterar inte ljus i samma utsträckning som många konsumentmodeller. Även musplattor brukar upplevas som mer precisa.
  • Bygger på standardiserade komponenter som ger högre driftsäkerhet, t ex bättre kylning och bättre ventilation.
  • Proffsdatorer har i regel alltid dockningsmöjligheter.
  • Säljs med en professionell Windowslicens.

Hur kan en begagnad dator vara bättre för miljön?

Återanvändning är alltid bättre för miljön än att köpa nytt eftersom nytillverkning av IT-produkter förbrukar stora mängder energi, råvaror och kemikalier. Genom att välja rekonditionerad utrustning bidrar du till ett mer hållbart samhälle och gör en viktig miljöinsats.

Återanvändning minskar utsläppen av växthusgaser. En beräkningsmodell som forskare vid det ansedda Technische Universität i Berlin har tagit fram visar att en stationär dator som återanvänds i ytterligare tre år genererar en koldioxidbesparing på 109 kilo. Motsvarande siffra för en bärbar dator: 69 kilo, en LCD-skärm: 41 kilo, mobiltelefon: 27 kilo.

Kan ni installera speciella mjukvaror åt mig?

Självklart. Efter önskemål kan vi uppgradera datorer med t ex Windows 10 eller Officeprogrammet. Vi kan även installera andra programvaror eller specifik imageladdning innan datorerna lämnar vårt lager.

Kan ni skicka produkter utomlands?

För mer info gällande frakt- och garantivillkor vid utlandsbeställningar vänligen kontakta oss på mail order@inrego.se eller telefon 08-501 090 10.

Vad ingår i er support?

Vi ger full support och garanti på hårdvaran. Om till exempel någon komponent i hårdvaran går sönder under garantiperioden har du rätt att få denna del reparerad/utbytt. Alternativt byts hela datorn/produkten ut mot en likadan eller motsvarande. Vi har dock ingen mjukvarusupport.

Vad kostar det att hyra datorer?

Det varierar och beror på vilken typ av utrustning, prestandanivå, vilka volymer det handlar om och hur lång tid du behöver hyra produkterna. Ta kontakt med oss på tfn 08-50 10 90 10 eller e-post hyra@inrego.se så tar vi fram en lösning för dina behov.

Är det garanti på hyrprodukter?

Du har alltid full garanti och support under hyresperioden. Vi hyr enbart ut proffsutrustning från tillverkare som HP, Dell, Lenovo, Apple och alla produkter är noggrant testade och fullt fungerande.

Vilka programvaror finns på hyrdatorer?

Datorerna levereras alltid med Windows 10 Pro som operativsystem och är redo att användas direkt. Om du har några andra önskemål eller vill preparera utrustningen andra programvaror eller era egna image-filer så löser vid det.

Hur lång är leveranstiden på hyrutrustning?

Vi har alltid ett brett sortiment av utrustning i lager och kan leverera direkt.

Kan vem som helst hyra av er?

Alla företag och organisationer kan hyra IT-utrustning av oss.

Hur hanterar ni information på lagringsmedia efter hyresperioden?

Vi ser till att all utrustning dataraderas med certifierade programvaror efter hyresperioden.

Måste jag binda upp mig för en viss hyresperiod?

Du kan hyra för en dag eller 36 månader. Du hyr efter ditt behov och betalar därefter.