Idag släpps närmre en halv miljon skadliga datorprogram – så här skyddar du dig

En rapport från det oberoende IT-säkerhetsinstitutet AV-Test visar att det för tillfället cirkulerar över en halv miljard skadliga program på internet, och siffran stiger för varje dag. Om oturen är framme kan man råka ut för kapning av mail och bankkonton, men ett bra antivirusprogram och några andra enkla åtgärder reducerar risken att drabbas.

1) Håll dig uppdaterad…
Alla tillverkare av operativsystem, webbläsare och antivirus-skydd skickar ofta ut uppdateringar som täcker säkerhetshål. Se till att alltid uppdatera och gör det så snart du får möjlighet.

2) …och glöm inte att uppdatera din router
Många missar att uppdatera sin nätverksutrustning och tänker inte på att routern eller modemet är ”porten” in i ditt hem för utomstående. Läs vår guide hur du uppdaterar din router här.

3) Avinstallera antivirus-programmet som var gratis
Ifrågasätt gärna hur ett antivirus-program från ett företag med ett par hundra anställda kan vara gratis, kan det verkligen vara det eller tjänar de pengar på andra sätt? Många gratisprogram är inte så bra som de verkar och saknar ofta vitala funktioner som inbyggt spamfilter och föräldrakontroll.

4) Stäng av Windows Defender och investera i ett bra antivirus-program
När du köper en dator med Windows installerat ingår Windows Defender. Du kan med fördel inaktivera den tjänsten och istället installera ett bra antivirus-program, exempelvis F-Secure. F-Secure är säkrare än Windows Defender och drar mindre arbetsminne vilket gör din dator snabbare. Läs gärna vår guide hur du uppgraderar datorns arbetsminne.

5) Använd sunt förnuft
Det i särklass bästa tipset för att surfa säkert är att använda sitt sunda förnuft. Klicka inte på några konstiga länkar, installera inte program du inte känner till och besök inte hemsidor din webbläsare varnar för. Om ett erbjudande verkar vara för bra för att vara sant, då är det förmodligen det också.


Tips & råd från Inrego grundar sig på mångårig erfarenhet av att testa, rekonditionera och uppgradera IT-utrustning. Notera att alla typer av åtgärder sker på eget ansvar.