Många datorer som säljs av de stora elkedjorna håller inte måttet, vilket till stor del beror på de krav kunderna ställer på tillverkarna. Privatpersoner efterfrågar oftast det mest iögonfallande medan företag vanligtvis prioriterar datorer av högsta kvalitet. Här följer 10 anledningar till varför du ska välja en proffsdator (businessdator) framför en konsumentdator:


1. Byggda för att hålla länge
En proffsdator har i regel betydligt högre kvalitet än en konsumentdator eftersom företag inte har tid med krånglande utrustning och ställer därför högre krav på tillverkarna.

2. Enkla att uppgradera
För att en dator ska kunna användas i flera år kan hårdvara behöva uppgraderas. Därför är proffsdatorer ofta byggda på ett sådant vis att man kan byta hårddisk och RAM-minne helt själv.

3. Utbytbart batteri
Det är allmänt känt att batterier blir sämre med tiden, och att byta ett inbyggt batteri kan bli en dyr historia. På en proffsdator kan du i regel byta ut det enkelt själv. Eller varför inte ha med ett extra batteri när du är på resande fot?

4. Fingeravtrycksläsare
Proffsdatorer är ofta utrustade med fingeravtrycksläsare vilket är ett snabbare och säkrare inloggningsalternativ.

5. Enklare att reparera
Eftersom proffsdatorer är byggda för att vara i drift i flera år är de enklare att reparera, dessutom är tillgången till reservdelar bättre.

6. Pekplatta med bättre precision
Pekplattan är oftast av högre kvalitet än på konsumentdatorer, exempelvis kan materialet plattan är byggd variera – vissa datorer har pekplattor i plast och andra i glas, där glas är att föredra.

7. Tåligare och mer ergonomiskt tangentbord
Ett tangentbord har en begränsad livslängd. Tangentbord på en konsumentdator är oftast lägre och därmed inte lika ergonomiskt, dessutom tenderar de att ha sämre byggkvalitet.

8. Matt skärm är mer användarvänligt
Det finns glansiga skärmar, och matta skärmar. Glansiga skärmar är med sin blanka yta möjligen mer iögonfallande, men faktum är att en matt fungerar bättre i ljusa miljöer och har en bredare betraktningsvinkel.

9. Mindre Bloatware
IT-avdelningar har i regel inte tid att avinstallera onödig mjukvara på företagets nyinköpta datorer, därför levereras proffsdatorer oftast med mindre eller ingen Bloatware alls. Se vår guide hur du tar bort Bloatware på din dator.

10. Och priset då?
Proffsdatorer är oftast lite dyrare än konsumentdatorer, däremot är de byggda för att hålla betydligt längre och prisskillnaden behöver inte vara särskilt stor. Vi på Inrego säljer bara proffsdatorer. De är noggrant testade och levereras alltid med minst ett års garanti. Besök gärna vår webbshop och ta del av vårt sortiment.


Tips & råd från Inrego grundar sig på mångårig erfarenhet av att testa, rekonditionera och uppgradera IT-utrustning. Notera att alla typer av åtgärder sker på eget ansvar.