Så blir du av med Bloatware

Vid köp av en ny dator med förinstallerad Windows-licens medföljer i princip alltid ett flertal olika programvaror från tillverkaren - så kallade Bloatware - som de flesta inte använder eller behöver. Bloatware tar upp mycket minneskapacitet och processorskraft vilket gör datorn långsammare. Inregos datorer med Windows-licens levereras dock alltid utan Bloatware, men för den nyinköpta datorn finns det en lösning på problemet. Genom att avinstallera de program du inte behöver frigörs utrymme på hårddisken och samtidigt maximeras datorns prestanda. Det gör stor skillnad.

Tre metoder för att bort Bloatware

  • Gå igenom alla förinstallerade program och gör en sökning på internet på de program du inte känner igen. Avinstallera sedan de program du inte behöver.
  • Om du är osäker på vilka program som faktiskt är nödvändiga, finns det gratisprogram som söker igenom din dator efter onödiga program. Ett av flera gratisprogram hittar du här.
  • Bästa, och möjligen sista utvägen, är att installera en ren installation av Windows. Kom ihåg att en dator från Inrego aldrig levereras med Bloatware.

Mer information om Bloatware hittar du här.


Tips & råd från Inrego grundar sig på mångårig erfarenhet av att testa, rekonditionera och uppgradera IT-utrustning. Notera att alla typer av åtgärder sker på eget ansvar.