Köpa begagnad dator - här är proffsens tio bästa tips

Funderar du på att köpa en begagnad dator till företaget eller privat och känner dig osäker på vad man bör tänka på inför köpet? Christian Zethraeus arbetar på Inrego och har testat och rekonditionerat tiotusentals datorer som har gått till återanvändning. Här ger han sina tio bästa tips inför begagnat-köpet.

Om man inte ska använda datorn för de allra senaste och mest avancerade spelen och programmen så är en tre-fyra år gammal dator fullt tillräcklig för att arbeta med Officeprogrammen, hantera filer och bilder, surfa, spela datorspel eller streama film.

- Datorer har mycket längre livslängd än vad de flesta tror. Det gäller särskilt proffsdatorer som är byggda med mycket hög kvalitet och högre grundprestanda än de så kallade konsumentdatorer som bland annat säljs hos de stora elektronikkedjorna, säger Christian Zethraeus och påpekar att en begagnad proffsdator fungerar mer stabilt och är oftast ett bättre val än en ny konsumentdator.

För att tillverka en ny dator går det åt 1,8 ton råvaror och Christian Zethraeus framhåller att den som väljer en begagnad dator istället gör en viktig miljöinsats. Att återanvända en tre år gammal dator innebär dessutom en konkret koldioxidbesparing på 109 kilo koldioxid. Det motsvarar energin för att driva ett kylskåp i tio år.

Tio tips inför begagnat-köpet:


1. Teknisk prestanda
Låt dina behov styra i valet av modell och prestanda. Processorn styr hur snabb datorn är och ju mer avancerade program som ska köras på datorn desto snabbare processor krävs. För normal användning räcker det med en i3- eller i5-processor.

2. Välj en proffsdator
Det är en markant kvalitetsskillnad mellan de relativt enkla datorer som säljs på konsumentmarknaden och så kallade proffsdatorer som är anpassade för användning i företag, även om det inte syns vid första anblicken. Proffsdatorer är byggda med komponenter som håller högre kvalitet och det gör att datorn fungerar mer stabilt och får en längre livslängd. En proffsdator har dessutom oftast bättre prestanda jämfört med nya konsumentdatorer, mer info finns här.

3. Googla modellen
Det finns en fördel med att köpa begagnat eftersom eventuella fabrikationsfel ofta är kända. Googla på den modell du överväger att köpa och pejla vilka omdömen den har fått av användarna.

4. Rekonditionerad och testad
Om du köper en begagnad dator av ett företag som har testat, rekonditionerat och raderat hårddisken får du en dator som är som ny, fast några år gammal. Om du köper av en privatperson bör du själv testa att allt fungerar som det ska. De vanligaste felen på begagnade datorer handlar om trasiga hårddiskar, döda pixlar i skärmen eller utslitna delar.

5. Se till att få garanti
Det är möjligt att göra bra köp på Blocket eller auktionssajter men du kan också råka ut för dolda fel eller andra tråkiga överraskningar. Om du köper privat, undersök om det finns någon garanti kvar på datorn – och se alltid till att få kvitto. Om du köper en dator av ett företag som säljer begagnade datorer – kräv att få garanti. Ett års garanti och fri support är rimligt för begagnade datorer.

6. Vårdad dator bra val
Undersök datorns yttre skick, t ex förekomst av repor och smuts. Det behöver inte påverka maskinens prestanda, men en dator som ser sliten och smutsig ut indikerar att ägaren kanske inte har varit så varsam med utrustningen vilket kan ge upphov till problem längre fram.

7. Operativsystem
Ta reda på vilket operativsystem som är installerat på datorn. Windows Vista och XP har t ex ingen support längre från Microsoft och det gör datorn sårbar för bland annat virus. För tre-fyra år gamla datorer rekommenderar vi Windows 7 eller 10. Dessa operativsystem är snabba och fungerar bra även på lite äldre maskiner. Ett alternativ är att använda öppna operativsystem som Linux.

8. Programvaror
Behöver du någon speciell programvara till datorn, kanske ett ordbehandlingsprogram eller Office-paket? Kontrollera vad som medföljer eller om det finns programvaror att addera vid köp. Köper du av en privatperson finns möjligen program fortfarande kvar på datorn.

9. Rensa datorn på oönskad information
Köper du en begagnad dator av en privatperson finns det risk att oönskade filer och information fortfarande ligger kvar på hårddisken, även om det borde ligga i säljarens intresse att radera all information. För att bli av med dessa filer krävs en radering av hårddisken. Läs vår guide hur du raderar all data här.

10. Supersnabb prestanda med SSD-disk

Det är fortfarande vanligt att datorer är utrustade med en mekanisk hårddisk. Byts den däremot ut till en så kallad SSD-disk (Solid State Drive) dubbleras läshastigheten från hårddisken, datorn drar mindre ström och får längre batteritid och dessutom förkortas starttiden till ett par sekunder. Läs hur du enkelt byter till en SSD-disk.