"Vi använder enbart naturmaterial i vår tillverkning, och miljötänkandet är ständigt närvarande hos oss. Men när det gäller vår egen IT-utrustning har det varit svårt att veta hur vi ska bli mer miljövänliga. Det är mycket import, mycket plast och slit-och-släng när det gäller IT", säger Bengt-Olov Lewin, Information System Manager.

Så kom Bengt-Olov och hans kollegor i kontakt med svenska företaget Inrego, som är specialiserat på återanvändning av IT sedan 1995.

Inrego köper proffsdatorer och annan IT-utrustning som företag och organisationer inte längre behöver, raderar och uppgraderar produkterna och säljer sedan vidare till företag – alltid med garanti och fri support.

– Vi köpte ett antal begagnade datorer till vårt huvudkontor i Köping – och det var ingen av våra anställda som ens upptäckte att datorerna var begagnade. De såg ut som nya och fungerade som nya och har fungerat utmärkt. I dag är begagnade datorer från Inrego vårt förstahandsval när våra anställda behöver datorer. Vi skickar också den IT-utrustning vi använt färdigt till Inrego.

För att tillverka en enda ny dator krävs 240 kilo fossila bränslen, 22 kilo kemikalier och 1 500 kilo vatten, enligt en FN-rapport.

Många av de råvaror som används i tillverkningen är på väg att ta slut – som sällsynta metaller i jordskorpan – och merparten kan inte återvinnas.

– Det känns väldigt bra att vara med och minska klimatavtrycket – samtidigt som vi gör en ekonomisk vinst, säger Bengt-Olov Lewin.

En ny proffsdator kostar 12 000-15 000 kronor. En bättre begagnad som har testats och uppgraderats av Inrego kostar 25-50 procent av nypriset – vilket innebär att hårdvarukostnaderna minst kan halveras.