Konfektyrföretaget Cloetta ser till att datorer och IT-utrustning som byts ut går vidare till återanvändning och skapar därmed miljövinster.

- Det är väldigt bra att utrustningen kan komma till användning i något annat sammanhang. Samtidigt får ju vi en peng tillbaka, säger Bengt Sjöberg, IT-chef på Cloetta med ansvar för Skandinavien.

Cloetta har samarbetat med Inrego sedan sex år tillbaka i samband med skiften av IT-utrustning. Nyligen fasade man ut 142 stationära och bärbara datorer samt servrar från Ljungsbro utanför Linköping och Norrköping där Cloetta har tillverkning, kontor och lager. Därefter har Inrego dataraderat, rekonditionerat och sålt vidare produkterna på andrahandsmarknaden.

Återanvändning är bättre för miljön när så är möjligt än att skrota utrustningen. Den konkreta miljövinsten från det senaste IT-skiftet uppgick till 4,8 ton koldioxid* vilket motsvarar en bilresa på 2 100 mil, ungefär Stockholm-Peking tur och retur på befintliga vägar. Inkluderas även den IT-återanvändning som Cloetta genomfört tidigare hamnar vinsten på det dubbla.

- Det är naturligtvis enklast att skicka prylarna till tippen, men vi tycker att det är väldigt mycket bättre om utrustningen kan gå till återanvändning samtidigt som vi tjänar pengar på det. Miljövinsten blir en fin bonus, säger Bengt Sjöberg.

En avgörande faktor i beslutet att återanvända IT-utrustningen var Inregos tjänster kring säker dataradering.

- Det ligger stora mängder affärskritisk data på hårddiskarna och den får inte under några omständigheter hamna i orätta händer. Vi känner oss trygga med Inregos process för hanteringen av utrustningen och de raderingstekniker som används och uppskattar att vi även får certifikat på att raderingen har utförts.

Om Cloetta
Cloetta grundades 1862 och är ett ledande konfektyrföretag i Norden, Holland och Italien. Sammantaget säljs Cloettas produkter i fler än 50 länder. Cloetta har några av de starkaste varumärkena på marknaden, till exempel Läkerol, Cloetta, Jenkki, Kexchoklad, Malaco, Sportlife, Saila, Red Band och Sperlari. Cloettas B-aktie handlas på NASDAQ OMX i Stockholm.

*Beräkningen baseras på en modell från Technische Universität, Berlin, 2005, som jämför miljöpåverkan och energiåtgång för återanvändning av en dator i tre år respektive nyköp av en dator. Analysen visar att en stationär dator som återanvänds i ytterligare tre år genererar en koldioxidbesparing på 109 kilo. Motsvarande siffra för en bärbar dator: 69 kilo, en LCD-skärm: 41 kilo.