Podden om framtidens ekonomi

Inregos podd Cirkulära Podden ska ge inspiration och konkreta idéer till en mer hållbar utveckling i näringslivet och vänder sig till beslutsfattare med ansvar eller intresse för hållbarhetsfrågor. Programledare är journalisten Ulf Lindholm. Varje program kretsar kring en aktuell gäst och ett tema och den första podden publicerades i oktober 2017.

Läs mer nedan och lyssna direkt! Podden finns även på iTunes och i din podd-app i mobilen. Leta rätt på Cirkulära Podden och börja prenumerera så att du inte missar kommande avsnitt!

#4 - GDPR - informationen på gamla datorer stor säkerhetsrisk

Nu när GDPR träder i kraft aktualiseras riskerna med informationen på gamla datorer och mobiler när de byts ut. Det handlar inte bara om att affärskritisk data kan hamna i fel händer. Ytterligare ett riskscenario är att personlig information om till exempel kunder sprids och missbrukas med kännbara böter till följd.

Studier visar att datorer och mobiler på den öppna andrahandsmarknaden är proppfulla med känslig företagsinformation och personuppgifter och många organisationer behöver sannolikt införa nya och säkra rutiner för den IT som fasas ut. Ett vanligt tillvägagångssätt idag är att skicka prylarna till skroten, men är det verkligen säkert och hur rimmar det med hållbarhetsarbetet?


#3 - Är cirkulär ekonomi lönsamt?

Sasja Beslik är chef för hållbara finanser på Nordea och en nyckelperson i miljödebatten i Sverige. Tillsammans talar vi om hur näringslivet kan komma att påverkas i en cirkulär ekonomi med mindre konsumtion – vad händer då med tillväxten och sysselsättningen? Och törs vi hoppas att vinstdrivande företag ska bry sig om hur deras verksamheter påverkar miljön? Vi leker även med tanken på vad som skulle hända om bilförsäljningen i Sverige upphörde under ett år och konstaterar att återanvändning av batterier kan minska barnarbetet i Kongos gruvor.


#2 - Cirkulär ekonomi eller cirkulär utopi?

Löftet om en cirkulär ekonomi, lika hållbar och ofelbar som naturens kretslopp, har snabbt etablerat sig som den förhärskande visionen om framtidens samhälle. Men hur cirkulär är den cirkulära ekonomin egentligen? Är det kanske bara en cirkulär utopi? Vi pratar med Hervé Corvellec, professor i företagsekonomi vid Lunds universitet, som forskar kring bland annat infrastrukturfrågor och avfallshantering.
Glöm inte att prenumerera på Cirkulära podden!


#1 - Hur skapar man en cirkulär affärsidé?

I det allra första avsnittet av Cirkulära Podden träffar vi Jakob Rutqvist, författare till den internationellt omtalade och välciterade boken Waste to Wealth, som han skrivit tillsammans med Peter Lacy.
Tillsammans går vi - det vill säga Jakob Rutqvist, Inregos hållbarhetschef Erik Pettersson och programledaren Ulf Lindholm - på djupet med de fem cirkulära affärsmodeller som definieras i boken.