Podden om framtidens ekonomi

Inregos podd Cirkulära Podden ska ge inspiration och konkreta idéer till en mer hållbar utveckling i näringslivet och vänder sig till beslutsfattare med ansvar eller intresse för hållbarhetsfrågor. Programledare är journalisten Ulf Lindholm. Varje program kretsar kring en aktuell gäst och ett tema och den första podden publicerades i oktober 2017.

Läs mer nedan och lyssna direkt! Podden finns även på iTunes och i din podd-app i mobilen. Leta rätt på Cirkulära Podden och börja prenumerera så att du inte missar kommande avsnitt!

#3 - Är cirkulär ekonomi lönsamt?

Sasja Beslik är chef för hållbara finanser på Nordea och en nyckelperson i miljödebatten i Sverige. Tillsammans talar vi om hur näringslivet kan komma att påverkas i en cirkulär ekonomi med mindre konsumtion – vad händer då med tillväxten och sysselsättningen? Och törs vi hoppas att vinstdrivande företag ska bry sig om hur deras verksamheter påverkar miljön? Vi leker även med tanken på vad som skulle hända om bilförsäljningen i Sverige upphörde under ett år och konstaterar att återanvändning av batterier kan minska barnarbetet i Kongos gruvor.


#2 - Cirkulär ekonomi eller cirkulär utopi?

Löftet om en cirkulär ekonomi, lika hållbar och ofelbar som naturens kretslopp, har snabbt etablerat sig som den förhärskande visionen om framtidens samhälle. Men hur cirkulär är den cirkulära ekonomin egentligen? Är det kanske bara en cirkulär utopi? Vi pratar med Hervé Corvellec, professor i företagsekonomi vid Lunds universitet, som forskar kring bland annat infrastrukturfrågor och avfallshantering.
Glöm inte att prenumerera på Cirkulära podden!


#1 - Hur skapar man en cirkulär affärsidé?

I det allra första avsnittet av Cirkulära Podden träffar vi Jakob Rutqvist, författare till den internationellt omtalade och välciterade boken Waste to Wealth, som han skrivit tillsammans med Peter Lacy.
Tillsammans går vi - det vill säga Jakob Rutqvist, Inregos hållbarhetschef Erik Pettersson och programledaren Ulf Lindholm - på djupet med de fem cirkulära affärsmodeller som definieras i boken.