De 25-åriga studiekamraterna Henrik Nilsson och Rickard Hannerell sitter på altanen hemma hos Henriks föräldrar och raderar hårddiskar i den skånska sensommaren. Året är 1995. De är förväntansfulla, lite spända. Snart ska de skriva kontrakt på en butikslokal i Lund och börja sälja begagnade datorer till studenter och andra som vill ha en dator till ett bra pris. Om allt går bra, om affärsidén håller, kan det bli fler butiker. De är drivna och vill bygga upp en egen verksamhet. Men om någon hade sagt att deras lilla firma senare skulle komma att omsätta flera hundra miljoner kronor, vara marknadsledande inom hantering av begagnad IT-utrustning och verka över hela Europa, hade de förmodligen dragit på munnen. Men bara en kort stund, för att sedan börja fundera på hur affärsidén skulle kunna utvecklas.

Telefonerna går varma

Företaget heter till en början Combac Data och senare Megabyt Data innan namnet Inrego tas. Butiken i Lund och den annorlunda second hand-verksamheten blir snabbt en framgång, det finns ett skriande behov av datorer bland lundastudenterna. Dagtid arbetar entreprenörerna i butiken och ringer runt till företag i jakt på begagnade datorer. På kvällar och nätter görs datorerna redo för ett andra liv.

Affärerna flyter på och 1998 öppnas en butik Uppsala. Nu sjösätter staten den så kallade hem-pc-reformen med skattesubventioner för nyköp av datorer. Det blir ett dråpslag för begagnat-marknaden. Dagskassorna minskar och Henrik och Rickard söker efter nya vägar. De upptäcker att trafikskolorna står inför en datorisering av teoriundervisningen och tar fram ett paketerbjudande – telefonerna går snart varma igen.

Inget är heligt

De båda företagarna lär sig samtidigt en hård affärsläxa: marknaden kommer alltid förändras och det måste vi också göra om vi ska överleva och göra skillnad för våra kunder. Lärdomarna sitter i väggarna på Inrego eller som en anställd säger: ”till stor del handlar jobbet här om att ifrågasätta gamla sanningar och komma med förbättringar. Inget är heligt.” Omställningen mot företagsmarknaden kräver ett annat och mer strukturerat arbetssätt, men kursändringen faller väl ut. Trafikskolorna följs av skolor, och senare kommuner och företag. Försäljning påbörjas också i Danmark och Finland. Huvudkontoret ligger nu i Stockholm där all hantering och logistik sköts.

Cirkulär ekonomi

Efterfrågan på IT-produkter i andra hand är alltid större än utbudet och Inrego börjar därför köpa utrustning från andra länder. Med tiden bygger man upp ett stort kontaktnät av 100-tals leverantörer och återförsäljare i Europa och USA. Därigenom kan man lättare både köpa och sälja produkter - till rätt pris.

Parallellt utvecklas tjänsterna för att hjälpa organisationer att återanvända deras gamla IT-utrustning på ett säkert, hållbart och kostnadseffektivt sätt. Snart genomför Inrego globala projekt där IT-produkter hämtas från 30 olika länder och transporteras till företagets anläggning för radering, rekonditionering och återanvändning.

Inrego har haft och har en viktig roll i att bygga upp marknaden för en hållbar återanvändning av använd IT-utrustning och är idag Sveriges största återförsäljare av återanvända IT-produkter. Hundratusentals datorer passerar nu genom företaget varje år och verksamheten fortsätter att växa i snabb takt. Med en ökad fokusering på hållbarhetsfrågor i samhället inser fler att återanvändning är en viktig komponent för att skapa en cirkulär ekonomi och en smartare IT-konsumtion.